Sunday 12 October 2008
AYAM PERCIK CEMPAKA SARI
Bahan-bahannya:
Sebelah ayam (dipotong empat bahagian)
Bahan A
3cm halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2cm lengkuas
1/4 sudu teh halba
Serbuk kunyit
Bahan perasa
Garam secukup rasa
Bahan B (sos)
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu teh gula
Cara Membuatnya:
1. Bersihkan ayam dan tuskan. Gaul, mesrakan semua bahan A. bahagikan keada dua bahagian. Kemudian perap dengan rencah ini selama ½ jam. Bakar hing ayam masak.
2. Untuk sos, panaskan satu sudu minyak masak dan tumis sebahagian bahan A hingga naik baunya. Masukkan santan,susu cair,gula dan garam secukupnya. Biarkan diatas api sederhana sehingga mendidih. Tuangkan sos diatas ayam dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment